2012.06.28. 13:40

http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120625-abortusztabletta-olcsobb-es-egyszerubb-de-kozel-sem-tokeletes-megoldas.html

http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120626-ma-is-remenytelenul-kiszolgaltatottak-a-pakisztani-nok.html

http://www.life.hu/anyaskodj/20120216-ugy-nyomtak-ki-belolem-a-gyerekem-igy-szultem-en.html

megjelent cikkek

 2011.01.11. 09:04

http://www.origo.hu/archivum/20100917-megsem-a-szex-a-legfontosabb.html

http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110706-szokatlan-ongyilkossagok.html

 http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110311-hazikedvencek-akik-megmentettek-gazdajuk-eletet.html

 http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110412-veszelyes-vitaminok-milyen-tuneteket-okoz-a-tuladagolas.html

http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110302-bizarr-es-veszelyes-testekszerek.html

http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110224-tinedzserek-es-kamaszok-tevhitei-a-szexrol.html

http://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110208-te-is-a-macskaddal-alszol-hazikedvencektol-elkaphato-veszelyes-betegsegek.html

http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20101208-na-terhes-vagy-mar-amikor-nehezen-jon-ossze-a.html

http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101201-amikor-a-zsir-helyett-a-penztarcank-fogy.html

Címkék: gyerek szülő anya orvos pénz gyermek meddőség sztár fogyókúra csillogás

Az utolsó szerelmesek

 2010.12.09. 21:39

 Éva napja rohanósan telt, mint mindig: rohanás a munkahelyre, onnan tíz óra múlva rohanás haza, közben sietős bevásárlás az autóban, amiből már csak a lakásban szállt ki. Otthon is csak a problémák várták: a kutya megint lemerült, a padlót nem takarította fel DZ04, át kéne programozni, vacsora nincs, csak egy mogorva és éhes férj, éppen csak felnézve a napi hírekből. Vivien szokás szerint sehol amióta 17 lett, alig van otthon. Éva fejében egymást váltották a gondolatok, a méreg és az aggodalom. Bevett rájuk egy-egy tablettát, és lelkében minden a helyére került. Közben egy percre sem pihent, vacsora a gépben, pár perc és ehet a család- már ha addig előkerül a harmadik tagja. Nem bírta tovább: rávillogott a lányára, aki azt üzente, öt perc és otthon van.

 

Vivi lassan indult csak haza. Nehéz volt elszakadni a barátaitól és beülni a légitaxiba, őszintén szólva , ha rajta múlt volna, soha nem tér haza fásult szülei közé. De volt vele valaki, a jobbik fele, aki ezt nem hagyta: Ő mindíg a jó útra terelte. Szüksége volt rá, a kedvességére, a bölcsességére és a szerelmére. Az tartotta életben ebben a kiüresedett világban.

 

Otthon Péter végezve a hírekkel és a titkárnőjének is kiadva az utolsó utasításokat, végre hátradőlt. Elég volt ebből a napból. Legalább végül a vacsora nem hagyott kivetnivalót maga után. Sóhajtva bekapcsolta a falméretű képernyőt és elmerült.

 

Éva nyugalma, melyet lánya hazatértének köszönhetett, egészen addig tartott, amíg üveges szemű párját meg nem látta a tévé előtt. Segítség sehol, kezelheti egyedül a gépeket, pedig fogalma sincs, mit kezdjen a nyomorult kutyával, ehhez férfikéz kéne. Az pedig nincs. Sóhajtva tudta le a nap hátralévő teendőit, felkészült a másnapi konferenciára, utána jólesően fürdött egyet. Bebújva a hűvös lepedők közé már reflexszerűen nyúlt az éjjeliszekrényen fekvő tablettás doboz felé: férjével összenéztek, egyszerre nyelték le a pirulájukat. Mire kezük visszatette a helyére a poharat, a hatás már megérkezett: kipirult arccal , szenvedélyesen estek egymásnak, és úgy ölelkeztek, mint két szerelmes ifjú, akik hosszú ideig nem látták egymást. Pár óra múlva pedig a napi politikai eseményeket tárgyalták fennhangon, lelkesen gesztikulálva, aztán megnéztek egy filmet, és közben megbeszélték a következő nyári vakáció részleteit. Egymás karjaiban aludtak el, közben odakinn, az üvegfalon túl már halványan derengett.

 

Másnap reggel Vivi ébredt elsőnek, álomtól kábán indult le reggelizni. Mire a karikás szemú Éva és Péter elővergődött a hálóból, már útra készen állt. Gyorsan el akart tűnni, mielőtt mámorukból ocsúdott szülei felteszik szokásos mogorva kérdéseiket, és egymáshoz se szólva indulnak munkába. Vagy ami még rosszabb: kérdőre vonják hosszas távollétei miatt.

Fogalmuk sincs, milyen szerelmesnek lenni, milyen csak meglátni Őt és érezni, ahogy a szíve gyorsabban dobog. Milyen boldogság a karjaiban lenni, átkozott tabletta nélkül. Egy éve ismerkedtek meg egy rövid űrutazáson, az utat végigbeszélgették, s hazaérve tovább folytatták. Nem tudtak elszakadni egymástól, pár hónap múlva igazán komolyra fordult a kapcsolatuk. Elhatározták, hogy soha nem fognak élni a tabletta könnyed hazugságaival. Igaziak maradnak. Senki nem értette őket. A mai felnőtteknek fogalmuk sincs, milyen igazából szerelmesnek lenni, minden külső segítség nélkül. Igazán odafigyelni, igazán meghallgatni a másikat, tényleg szívből szeretkezni.

Nem is baj, hogy nem tudják. Ma van az utolsó nap, amit még a szüleivel kell eltöltenie.

 

Délután Éva és Péter a szokásos estélyre voltak hivatalosak, egymástól távol készülődtek. Összefutva a konyhában a fejükhöz kaptak, gyorsan bevettek két tablettát, és máris minden rendben volt. Összeszokott párként végezték az utolsó simításokat egymás öltözékén, csevegtek a legújabb pletykákról, egymásba karoltak, aztán vidáman beszálltak a légitaxiba. Péter átkarolta Éva vállát, ő felkacagott, és szerelmesen összenéztek.

Az estély közepén kapták az üzenetet, onnan rohantak haza. Otthon lányuk várta őket sápadtan egy ismeretlen fiatalemberrel. Vivi összeszedte magát: Anya, apa, elköltözöm. Vele. Mintha bomba robbant volna a nappaliban, csak záporoztak a kérdések a fiatal párra. Mindez öt percig tartott, Vivi nem válaszolt, kilépett az ajtón, és nem nézett vissza. Szülei még bódultan nézték egymást.

 

Két év múlva

 

Vivi izgatottan szaladgált egyik szobából a másikba. Most minden más lesz, most sikerülni fog. Áttöri a köztük feszülő falakat. Micsoda szerencse, hogy szülei nem vitték el arra az apró műtétre, és megmaradt ez a titkos képessége. Még életet tudott adni. Most végre minden megváltozik.

Már lement az egyik nap, mire Ő hazaérkezett. Pár szó után beletemetkezett volna a képernyőbe, de Vivi ezúttal nem hagyta, a hír szinte ki akart robbanni belőle. Széles mosollyal az arcán osztotta meg az újságot, egy aprócska ruhát is mellékelve, hogy Ő biztosan ne értse félre. Nem értette félre.

Pár óra múlva, mikor Vivi kisírt szemmel újra hazabotorkált közös otthonukba, Ő már az ágyban hevert. Mint minden egyes átkozott este. Már nem jártak el a barátaikkal szórakozni, vagy csak andalogni a műanyag, s mégis oly szép fák között, már nem beszélgették át az éjszakát.

Semmi sem változott, a mai nap is ugyanolyan.

Vivi már tudta, mit kell tennie. Fásult arccal nyúlt az éjjeliszekrény felé.

Címkék: jövő szerelem tabletta

Mégsem a szex a legfontosabb?

 2010.12.03. 13:23

Nemrég megjelent egy  cikk a német GQ Magazin felméréséről szól, mely meglepő eredménnyel zárult... most akkor mit is akarnak a férfiak???
olvassátok el!

 

http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/szex/20100917-megsem-a-szex-a-legfontosabb.html

Címkék: német férfi szex szerelem kapcsolat felmérés

Nagyon sok minden függ attól, hogy készülsz fel testben és lélekben a babavárásra 
 
 

Vannak, akik a pocakjukat simogatva boldog mosollyal mesélnek terhességükről, és vannak, akik szinte ki sem tudnak mozdulni a lakásból, olyan rosszul vannak.

Te milyen kismama leszel?

Előre nem lehet tudni.

Az az igazság, hogy a legtöbben szenvednek valamiképp a terhességük alatt. Hatalmas fizikai és lelki változásokon megy keresztül egy nő, míg eljut a szülésig, és jobb ezekre a változásokra előre felkészülni. 
 

Rókák 
 

Amíg az ember lányából a harmadik trimeszterre cethal lesz, addig az első trimeszterben inkább a rókákkal kell megküzdenie. Állatos hasonlatoknál maradva, sajnos ez a terhesség szamárlétrája. Állandó napközbeni émelygés, reggeli rosszullétek, esti rosszullétek, egyénileg változó, kinek milyen erősen jönnek elő a terhesség alatti hormonváltozások okozta tünetek. Tenni ellenük sajnos nem sokat lehet. 
 

Aludni, aludni, aludni 
 

Sok kismama az első pár hónapban másra sem vágyik. Munkába indulni nehezebb, mint bármikor, és kora délutánra úgy érzi magát az ember lánya, mintha megmászta volna a Mount Everestet. Aki teheti, este gyorsan bújjon ágyba, vagy aludjon délután.  
 

Úgy ennék valamit! 
 

Például epret az éjszaka és a tél közepén, és még százféle, furcsábbnál furcsább ételeket kíván a kismama. Claudia Schiffer terhesen például -állítása szerint- sörözött volna  legszívesebben.

Jó hír, hogy a kívánósság nem múlik el az első pár hónap alatt, a szervezet így jelez, hogy mire van szüksége. Jobban tesszük, ha nem ellenkezünk vele. Nyilván, ha vödörszám Nutellát ennénk napi 24 órában, akkor lehet, hogy némi mértéket nem árt tartani. Apropó, édesség! 
 

Jön az a bálna 
 

Jennifer Lopez 20, Keleti Andrea 30, Póth Dia műkorcsolyázónő 31 kilót szedett fel a terhessége során.

Természetesen némi hízás a terhesség során teljesen normális. Az elején még nem kell kétszeresére dagadnunk, de a 6. hónaptól be szokott indulni a súlygyarapodás, mely nagyrészt a baba, a magzatvíz és a méh súlyának növekedésének tudható be, illetve a tápanyag- és vízraktározásnak, a növekvő mellnek is szerepe van ebben. Van, aki mértéktelenül eszik várandóssága alatt, van, aki diétázik, nehogy meghízzon. Egyik megoldás sem jó igazán, az egészséges középút a legjobb választás, ami átlag 10-14 kiló súlygyarapodást jelent. 
 

Tigris 
 

Nem, nem válunk ragadozóvá, legalábbis nem a húsfogyasztás tekintetében. A bőrünk viszont mintha másként látná ezt a dolgot: megjelennek a csíkok. Hason, mellen, combon, fenéken. Van, aki megússza pár halvány folttal, és van, akinek egész életére megmaradnak terhessége nyomai. Ezek a csíkok kialakulásukkor fájhatnak, viszkethetnek, bőrgyógyász segíthet a helyzeten. A jó hír az, hogy szülés után némileg elhalványulnak.

A visszerek már kevésbé, ezek az utolsó trimeszterre jellemzőek, de akiknek hajlama van rá, már korábban is előjöhetnek. Enyhébb esetben a láb felpolcolása, rosszabb esetben speciális harisnya viselése segíthet. 
 

Ínyencségek  
 

Várandósságunk során szerencsénk lehet még a fogorvoshoz romló fogaink miatt, gyógytornászhoz fájó derekunk miatt, álmatlansághoz, kínzó gyomorégéshez, kinőtt cipőkhöz, és a wc-n töltött hosszú, meddő órákhoz a lelassult perisztaltikánk miatt. 
 

Ezen tünetek nem mindegyike jelentkezik mindenkinél, akár két egymást követő terhesség is teljesen másmilyen lehet.  
 

A cethal sírva fakad –  avagy a lelki változások 
 

Ezekről is ejtsünk néhány szót, hiszen hatalmas változás zajlik ilyenkor a nőkben kívül-belül, egy új életet hordozunk magunkban, és ezt nem lehet egyik napról a másikra feldolgozni. 
 

Hatalmas aggodalom tölthet el minket, hogy vajon milyen anyák leszünk, vajon egészséges lesz -e újszülöttünk, vajon milyen lesz a szülés, gyermeknevelés, vagy hogy visszanyerjük-e alakunkat valaha. Ezeket a kétségeket nem tartsuk magunkban, beszéljük ki őket párunkkal, barátnőinkkel, vagy szakemberrel. Ha tervezzük terhességünket, ezeket a kérdéseket jó előre átrágni, de számoljunk a terhesség során bekövetkező hangulatingadozásokra, új érzésekre. 
 

Ha csodaszép élményként emlékszünk majd a terhességünkre, ha kevésbé, mindenesetre örök emlék marad, s örök örömforrás, hiszen végeredményeként gyermekünk született.

Címkék: gyerek terhesség szülés csecsemő rosszullét hányás pocak változások

Nyers dalú jelen

 2010.12.03. 13:08

Ragyogó napsütés köszöntötte aznap is a tájat. A tavaszi levegőtől bódult pillangók lelkesen repdesték körül a réten átvágó Bimbót, a tehenet. Víg dalolását tovavitte a lágy szellő, s épp távoli nagynénje körül jártak a gondolatai, mikor meglátott egy feszengve álldogáló idegen tehenet. Jól nevelt szarvasmarha módjára, sietett üdvözölni őt.

 

- Jó napot! Gondoltam eljövök bemutatkozni. Bizonyára új itt, nemde? Bimbó lennék, tisztelettel, innét a szomszéd tanyáról. Járt már arra? Ha még nem, nézzen el felénk, szívesen látnánk, esetleg...

- What are you talking about, please? - hördült fel az ismeretlen.

- ... Kérem? Ó, hát maga külföldi! Mindjárt világos... B I M B Ó lennék! Itteni! Honnét tetszett jönni, melyik országból?

- ... Ország? Bahh! Kérem, nem látja a csillagokat az oldalamon? Melyik iskolába járt maga?

-Ó. Csillagország biztos messze van... Iskola? Jártam én kérem mindenfelé. A gazdám, tudja, a János, megbecsült ember, sokat szomszédolunk. Maga is átjöhetne egyszer... vagyunk egy páran ... lássuk csak, ott van a baromfiudvar, a kakas vezetésével, látnia kéne, milyen peckesen járkál, aztán ott vannak a disznóék, meg a nyulak.. Egyik nap a Lajos, a bika, jól megtermett férfiú, úgy megkergette a gazdát, hogy az kínjában a szénásszekérbe ugrott.... az volt ám a jó hecc... látnia kellett volna. Dőltünk a röhögéstől. Megkérdezhetem, hogy a magácska gazdája kicsoda? Sokan vannak arrafelé?

- Nekem nincsen gazdám. Sorozatszámom van. Én vagyok az első a ZH-23-XW fejlesztésből. Egy egész team dolgozott a terveken, míg megteremtettek. Nevem: 1- ZH-23-XW, már ha érti, mire gondolok. Bár kétlem.

- Ez érdekes... Egyik nagynéném állítólag ismerte a betűket, de engem sajnos még nem vittek arrafelé. Itt születtem a tanyán. Magácska hová valósi? Mi szél hozta erre? Bár megértem, ha itt szándékozik letelepedni, ilyen gyönyörű mezőket máshol biztos nem talál, és a levegő, na hallja...!

- Na, maga se kapott chipet kergemarhakór ellen... nem látja? Én nem fogok itt letelepedni. A kamion, ami a szériánkat szállította, elektromos hiba miatt karambolozott. A csipogóm jelzi a tervezőnek, hol vagyok, és hamarosan a célterületre szállítanak. Egyébként sem tudom hasznosan tölteni az időm a Tej-Net chat nélkül.

- Kergemarhakór? Azt hiszem, hallottam már róla, a másik nagynéném, tudja, sokat betegeskedik mostanában. A veséje szegénynek, tudja... Hiába, már ő se a régi. Jobban kéne vigyáznia arra, mit eszik. Tényleg, nem éhes? Tudok egy fain mezőt innét nem messze, gazdag a fű, és néhány...

- Látom már, mitől ekkora techén maga!- vág közbe 1- ZH-23-XW. A szemét is a beszélő egységében hordja? Maga, még legel, igen. Sajnálom is érte. Táplálásomat biomassza tápadagoló csatlakozómon keresztül végzik, az amúgy is globálisan fogyó fű miatt. Nincs szükségem a maga rétjére, pláne nem ezekre a színes, repkedő részecskehalmazokra.

- A lepkéket tetszik gondolni? Szerintem szépek. De engedje meg a kérdést: mennyi tejet ad egy nap? Már így fű nélkül, gondolom, nehéz lehet...

- Kissé le van maradva, nem gondolja? Már ne vegye sértésnek... Kiváló pneu-mechanikai multi-interfész berendezéssel szereltek fel, így a tejelőállítás aligha okoz problémát. Büszkén mondhatom, hogy ez a fejlesztés a hím egyedek közreműködését is kiküszöböli.

- …

- Most mit grimaszol? Talán sajnál?! Maga, engem? Még jó, hogy rekeszizomra sincs szükségem... Talán azt hiszi, az elavult felszerelésével, meg a ... lepkéivel többre viszi nálam?!

- Döntsön a sors... - dünnyögte egy kotnyeles szúnyog, és tovarepült.

Címkék: technika fejlődés tehén

Hazaérve

 2010.12.03. 13:07

A férfi komoran nézett ki a dugig tömött villamos ablakán. A sötét felhők majd' a földet érték. Esernyő után turkált a táskájában, hiába. Sietett haza. Aztán meglepően hamar, bár annál vizesebben lépett be az ajtón.

- Ezt az esőt! Totál eláztam, hallod? Ilyen egy napot... Szia, szívem... ettem hazafelé, igen. Képzeld, jövő héten megint mehetek Londonba. Tudod, milyen a főnök, nem tudom lemondani. Csak jobb lesz, mint a múltkori... legalább megbeszélhetem az ügyeket az ottani bagázzsal. Ránk fér némi fejlődés. De ma legalább nem volt akkora bolondokháza... Bár, amit az utóbbi időben a Kapusi művel, az vicc, ma megint tizenegyre jött be. Én meg kelhetek hatkor. Én mondom neked, szívem, ebből kirúgás lesz hamarosan. És épp annyi pénzt kap, mint én. A terveket persze most sem adta le időben. Ezt nem lehet sokáig tűrni, majdnem buktuk a projektet a vacakolása miatt. Egyszerűen nem ért hozzá, na. Ne haragudj, nem akarok pufogni. Neked milyen napod volt? Találkoztál az Évával? Na, mi van velük? Örülök, ez aztán a jó hír! Mi? Megint jön a baba? Na, szép. Ez is jókor.

Olvastad a mai újságot? Mindig megelőzöl... mit szólsz a legújabb balhéhoz? Ugye, sose hagyják abba. Most is, ahogy jöttem haza, tele voltak firkálva a házfalak. Azt a cikket olvastad a negyedik oldalon? Hihetetlen, hogy kiből nem lehet ma már elnök! Esküszöm, nekem is jelentkezni kellene. Mindjárt repülne pár kolléga.

Nincs kedved beruházni egy új ebédlőasztalra? Gondoltam, ha a mostanit annyira utálod, megvehetnénk ezt itt az újságban, ha már a nyakunkba dobálták... nem, most kaptam egy kis plusz pénzt. Örülnél neki? Hát persze. Szombaton elmegyünk, és megnézzük. Na ugye, vannak még csodák. Mosolyogsz, mi? Szép. Teát kérsz? Ihatnánk egyet, nem kéne megfázni. Ez a nyavalyás eső... emlékszel még arra a fonyódi kirándulásra? Ott is hogy elkapott minket a zuhé. Valami nyári ruha volt rajtad meg az a furcsa szandál. Hű, de jól néztél ki vizesen! Szaladhattunk a szállás felé, de bőrig áztunk. A Szabó meg elesett egy gyökérben... olyat arcolt egy pocsolyába, hogy öröm volt nézni. Ült ott sáros képpel, de ideges volt! Aztán kitaláltad, hogy kanyarodjunk a Balaton felé, ha már úgyis vizesek vagyunk... mekkorát ökörködtünk a vízben! Aztán jól belelöktelek... azóta is azt hallgatom anyádtól. Meg azt a kötött pulcsit. Hát tudom én, mi az a mályva? Mit várnak még el az embertől... de azért mindig jó volt nálatok. A főztjére se lehetett rossz szavam. A Berci kutyád meg ott volt velünk Fonyódon is. Hogy félt a víztől az a kis szerencsétlen. Azért azt is megfürösztöttem. Jól visszakaptam, amikor a házban szárítkoztunk. Aztán az a végeérhetetlen Ki nevet a végén... nem is tudom már, hány kört játszottunk. Amikor vesztettél, mindig dühösen fintorogtál... közben meg jól odaégett a hús... egy napig vakartuk, még mindig ott van. Mennyit beszélgettünk, a hajad gyapjas lett az iszaptól, és megittunk egy jó üveg bort... azt hiszem, akkor szerettem beléd. Ahogy ott néztelek mellettem, a szeplős pofidat, a hosszú lábaidat. A szádnak meg Balaton íze volt, meg a válladnak is.

Hogy hiányzol... Tudod, ezt nem kellett volna tenned velem. Pont ettől féltem mindig is. Ettől a sivár egyedülléttől, ahogy bolondul vágyódom arra a balatoni ízre meg azokra a szavakra. Elmentél, és én küzdhetek az emlékeddel a fejemben a világgal meg a Kapusival, egyedül. Itt vagyok a macskáddal, a fájdalommal, és százszoros bánattal fizetek minden egyes veled töltött boldog pillanatért. Már tudom is, mit kérdeznél.
És a válaszom igen. Ezerszer is igen.

Címkék: balaton novella halál gyász emlék szerelem fürdés

süti beállítások módosítása